Pecorino Terre di Chieti IGT Biologico SudEst (Bílé)

Skladem (>5 ks)
Značka: Zappacosta Vini
389 Kč
Kategorie: Bílé
B Zapacosta Pecorino Terre di Chieti IGT Biologico SudEst
Novinka

Řada vín SudEst připomíná počátky vinařství Zappacosta a první vinice obdělávané jejich rodinou, které se nachází v Bucchianico na jihovýchodě.

ODRŮDA
100 % Pecorino
VINAŘSTVÍ
Ekologické
SKLIZEŇ
Ruční sběr. V druhé polovině srpna. Výběr z hroznů.
ZRÁNÍ
Přirozené kvašení. Macerace v nerezové oceli při teplotě 16-17 °C. Dvouměsíční batonage.
ANALÝZA
Alkohol: 13 %
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Slámově žlutá barva se zelenkavými odlesky. Jemná a intenzivní vůně s výraznými květinovými tóny, jako je ginestra a akácie, a ovocnými tóny, jako je jablko a citrusové plody. Na patře je strukturované, s dobrou svěžestí a perzistencí, s příjemným mandlovým závěrem.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vynikající jako aperitiv. Hodí se k rybím pokrmům, čerstvým sýrům, bílému masu a polévkám.
 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Vše začalo na počátku roku 1900, kdy se dědeček Antonio společně se svým otcem Adamem rozhodli věnovat výrobě a později i prodeji vína. Jejich specifikum spočívalo v technice konzervace moštu, který byl uchován v malých hliněných amforách zvaných „Zirre". Jedná se o starodávné nádoby, ve kterých víno dozrálo a zachovalo si svoje aroma. Po přelití do „varili“ (malých dřevěných sudů) byl mošt naložen na hřbety mulů a přepraven a prodán v tavernách v Bucchianico, městečku na okraji starověkého Teate.

Po konci válečných konfliktů byla půda rozdělena mezi jednotlivé děti. Činnost v důsledku nevyhnutelné hospodářské krize postupně upadala, avšak vášeň k danému řemeslu nadále proudila v žilách potomků jako sladký mošt.

V roce 2008 se Carmine (syn Antonia) a jeho syn Adamo rozhodli pustit do nového dobrodružství a založili skutečné vinařství zaměřené na výrobu vína z vysoce kvalitních hroznů. Po smrti Carmineho převzal podnik mladý Matteo. Od té doby došlo k rozvoji ekologického zemědělství se zaměřením na respektování a revitalizaci půdy, šetrnému zpracování a skladování hroznů, vše v souladu s prastarými životními cykly. Synergie mezi inovací a tradicí je filozofií Adama a Mattea, otce a syna, kteří společně vedou vinařství od roku 2016.