Ryzlink vlašský ROBUST 2022 (bílé)
Kategorie: | Bílé |
---|
ODRŮDA
Ryzlink vlašský ROBUST 2022
ANALÝZA
12,5 % alk., 0,8 zb. Cukr, 5,8 kys.
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 48hodinová macerace na slupkách. Mošt kvasil a víno zrálo na dubových francouzských sudech. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo 10 měsíců na hrubých kalech a po celou dobu bez přídavku oxidu siřičitého. Víno obsahuje 8 % Ryzlinku vlašského roku 2023 pro svěžest a 2 % sladkého Ryzlinku vlašského 2022 (botrytický sběr) pro vyšší extrakt a lehký zbytkový cukr.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má sytě žlutou barvu se zlatavými odlesky. Na vůni si představíme typický „Vlašák“ z Mikulovska. Je silně minerální s květinovými a medovými tóny. Na chuti je bohatý, extraktivní a komplexní. Pevné tělo, které tvoří minerální, medové a lískooříškové tóny. Dlouhá perzistence je zajištěná nasládlým taninem pocházejícím ze dřeva a také lehkým zbytkovým cukrem dosaženým pečlivým blendováním.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství ENOVIN založili v roce 2022 dva mladí dlouholetí kamarádi, kteří se potkali na střední vinařské škole ve Valticích. Dále své znalosti o výrobě vína prohlubovali na Mendelově univerzitě, kde získali inženýrský titul a kde následné pokračují v doktorském studiu vinohradnictví a vinařství.
Výrobě vína se věnují oba přibližně 10 let, ale už od mladých let jsou zapojeni do různých prací s tím spojeným, jelikož pochází z vinařských rodin.
Jméno našeho vinařství vzniklo vcelku prostě. ENO ze slova enologie. Věda zabývající se výrobou vína. VIN – vinohrad. Původ a kvalita hroznů je prvotním předpokladem výroby vína vysoké kvality. Pouze se snoubením těchto dvou oborů je možné vyrobit víno s přesahem. Vinohrad musíme obstarávat tak abychom získaly výbornou surovinu. Až poté se můžeme stát pouze pastýři vína a více než ovlivňovat jeho charakter, se starat o víno jako takové.
Zaměřují se na výrobu hlavně bílých vín, avšak v menší míře i na vína červená typická pro tuto oblast. Jejich filozofie se zakládá na spojení dob minulých rozšířenou o moderní poznatky. Zakládají si především na práci s hrozny, protože věří, že kvalita se rodí ve vinici. Obhospodařují jedny z nejprestižnějších viničních tratí v mikulovské podoblasti v okolí obcí Perná a Novosedly. Dbají na odrůdovosti a zachování terroir. Proto využívají metody vlastních zákvasů pro každé víno. Tato metoda spočívá ve využití vlastních kvasinek z jednotlivých vinohradů. Vždy týden před sběrem se nasbírá menší množství hroznů z daného vinohradu z dané trati. Ty hrozny se ručně vymačkají a vylisovaný mošt spontánně rozkvasí. Po dosažení obj. alkoholu 5-9 % se rozkvašený mošt vlije do celého objemu potřebné šarže a tím celý objem bezpečně a rychle rozkvasí. A proč právě 5-9 %? V kvasícím moštu potřebujeme pouze ušlechtilý druh kvasinek, avšak na začátku kvašení je zde vysoké množství tzv. divokých kvasinek, která nám mohou způsobit různé choroby, či přípachy a tím znehodnotit víno. Životaschopnost těchhle kvasinek je inhibována od 4 % alkoholu, poté v moštu zůstávají jen ušlechtilé kvasinky. Dále k zachování terroir se aplikuje u každého vína macerace hroznů při nízkých teplotách okolo 6-8 °C pomocí suchého ledu. Délka je různá, nejčastěji od 24 do 48 hodin a slouží proto, aby se ze slupek dostalo co nejvíce barviv, aromatických látek a výživy. Dalším důležitým zásahem je dávkování oxidu siřičitého, na který je zde kladen vysoký důraz spojený s citem a šetrností spojený s výrobou vín na hrubých či jemných kalech.
Vína se dělí do dvou řad, ROBUST a AROMATICO
ROBUST – Velice plná vína dělaná výhradně na dřevěných francouzských sudech o objemu 225 l, která na nich i prokváší. Je zde aplikována práce s hrubými kaly bez použití oxidu siřičitého. Vína na sudu zrají 6-14 měsíců, poté se připraví na lahvování tím, že se stáčí do nerezových tanků a poprvé síří. Vznikají komplexní odrůdová vína, která jsou podpořena robustními tóny získaných ze sudů.
AROMATICO – Jemnější, avšak pořád vína plnějšího rázu vyráběna v nerezových tancích. Tyto vína zrají minimálně 6 měsíců na jemných kalech. Výsledkem je svěží víno s důrazem na aromatiku, které se díky své výrobě hodí i na delší archivaci.